La natura et necessita aquest Giving Tuesday

Giving Tuesday

Estem enmig d’una pandèmia que té el seu origen en una relació no equilibrada amb la natura.

Cada dia veiem proves del canvi climàtic, les dades oficials sobre biodiversitat porten a la comunitat científica a pensar que estem a punt de la sisena gran extinció massiva d’espècies.

Cada dia, quan sortim a caminar, veiem la invasió dels plàstics a boscos i platges, i dintre del mar.

Som conscients que l’aire que respirem no és com hauria de ser; sabem que hi ha fonts d’aigua amb valors de nitrats i altres contaminants molt per sobre dels valors d’un ecosistema sa. Si mirem al mar ens trobem que a bona part de les aigües residuals i pluvials hi arriben amb alts continguts tòxics (metalls pesants, bifenils policlorats, restes de biocides industrials, fàrmacs i també plàstics i microplàstics) que entren a la cadena tròfica.

Cada dia veiem intents d’agressions al territori en nom de models de desenvolupament econòmics propis d’altres temps.

Pèrdua de biodiversitat vol dir pèrdua d’espècies i també d’hàbitats. I per tant de recursos naturals, i per tant vol dir amenaces a la seguretat alimentària, a l’economia i a la salut. La crisi ecològica porta injustícies socioambientals.

Catalunya no és aliena a aquesta situació.

Els hàbitats més amenaçats són els litorals, rius i lleres, aigües continentals, prats, estepes i espais oberts agraris. El Living Planet Index-Cat ha mesurat un declivi del 20% en els darrers 15 anys, en poblacions d’espècies vertebrades i invertebrades silvestres representatives de Catalunya.

El 75 % de les espècies d’interès comunitari no tenen garantida la seva conservació.

Les entitats ambientals treballen des del territori per revertir aquesta situació: restauren hàbitats, ajuden a les espècies, estan alerta, al territori, per defensar-lo, parant projectes i interposant denuncies. I promouen un canvi polític que prioritzi, finalment, un model de vida respectuós amb la natura i amb tots els éssers que l’habiten. Que no jugui amb la salut de les persones ni amb la justícia socioambiental.

Aquest Giving Tuesday, dóna el teu suport a les entitats ambientals. Fes la teva donació en aquesta pàgina.